Green Climate Fund
UNDP

Najbitnije činjenice koje morate da znate da biste razumjeli problem klimatskih promjena

Slika za Najbitnije činjenice koje morate da znate da biste razumjeli problem klimatskih promjena
Autor: Maja tešić

Kratak opis glavnih činjenica vezanih za globalno zagrijavanje kao i razbijanje mitova i nedoumica o klimatskim promjenama. Uz tekst je priložena i originalna ilustracija.

Razumijevanje klimatskih promjena počinje s pitanjem izvora i proizvodnje energije. Većina energije koju dobijamo danas dolazi korištenjem fosilnih goriva, koje je jedno od glavnih uzroka globalnog zagrijavanja. Štaviše, već smo iscrpili rezerve uglja i nafte, te je sve teže i teže doći do tih sirovina, i njohovo iskopavanje samo troši mnogo energije i novca. Stručnjaci navode da je šteta već učinjena i da kaskamo s djelovanjem nekih 20 godina. Jedini način da izbjegnemo teške posljedice je da u potpunosti uklonimo emisije stakleničkih gasova do 2050 godine.

Proces globalnog zagrijavanja je lako opisati. Većinu naše energije dobivamo is takozvanih „fosilnih goriva“ koje izvlačimo duboko iz zemlje i čijim korištenjem oslobađamo razne gasove u našu atmosferu. Potrebno je par stotina miliona godina da se ti fosili formiraju pod zemljom te ih zbog toga smatramo neobnovljivim izvorima energije. Staklenički gasovi ostaju zarobljeni unutar Zemljine atmosfere i stvaraju takozvani „staklenički efekat“. To izaziva postepeno zagrijavanje zemljine površine koje može imati katastrofalne posljedice.

Pošto nam je energija nephodna za svaknodnevni život, a naša potreba za njom svakodnevno raste, dostizanje tog cilja se čini nemoguće. Srećom, postoje mnoga alternativna rješenja koja bi nam mogla pomoći da zaobiđemo katastrofu ali svaka opcija ima mnoge prednosti kao i mane.
Prva alternativa su obnovljivi izvori poput solarne i energije vjetra. Ova dva tipa ne zagađuju okolinu, njihove „elektrane“ ne troše puno energije za pokretanje i imaju dug životni vijek. U svijetu još uvijek postoji mnogo onih koji zagovaraju korištenje fosilnih goriva ili nuklearnih elektrana. Takođe, prelazak na obnovljivu energiju znači da će mnogi ostati bez posla. Stoga, pored ulaganja u izgradnju novih elektrana, države moraju ulagati i u prekvalifikaciju radnika, što može zahtijevati mnogo novca i vremena. Nažalost ni obnovljivi izvori nisu savršeno rješenje jer nisu u stanju konstantno proizvoditi energiju te su time nepouzdani.

S druge strane, nuklearna energija funkcioniše na principu korištenja radioaktivnih materija kako bi se zagrijala voda, čija bi se para koristila za proizvodnju električne energije. Pored toga što te elektrane izazivaju određenu količinu straha i nepovjerenja, njih je izuzetno skupo izgraditi i taj proces može trajati čak i preko deset godina. Iako izaziva strah, njen negativan uticaj na zdravlje je daleko manji od običnih elektrana. Bitno je pomenuti da je o nuklearnoj energiji kao opciji nemoguće govoriti bez miješanja određenih političkih stavova.

Jedna od najbitnijih stvari za razumjeti je zbunjujuće ponašanje medija. Postoji toliko članaka i savjeta o tome šta mi možemo učiniti kako bismo spasili planetu od pretjeranog zagijavanja. Iako su ti savjeti dobronamjerni, oni samo služe u odvraćanju pažnje s pravog problema. Činjenica je da razvijene države svijeta proizvode najviše emisija te da 10% najbogatijih ljudi u svijetu proizvode čak pola ukupnih svjetskih emisija. Činjenica je takođe da, iako pouzdane alternative postoje, mnoge države još uvijek daju podsticaje industriji neobnovljive energije i ne prave konkretne planove za prelazak na ekološki bolje opcije. Vlade takođe ne uvode sankcije za ekološki neprihvatljive načine proizvodnje i ne ohrabruju firme da prelaze na zeleniji način poslovanja.

S druge strane, mnoge globalne kompanije već nalaze načine da profitiraju na račun podignute svijesti o klimatskoj krizi i zagađenju. Gdje god da pogledamo, postoji sve više i više reklama koje u svom sadržaju imaju neku ekološku poruku, iako ta poruka nije dio suštine brenda. S malo istraživanja se može vidjeti da te kompanije uopće nisu „zelene“ te da njihova politika poslovanja nije ni etički ni ekološki ispravna. Još jedna opasnost ovoga je dodatno komplikovanje već zamršenih problema i pojmova. Mnogi će početi misliti da kupovinom određenih proizvoda učestvuju u spašavanju planete i da je to dovoljno. Ono što mediji ne žele da znamo je da, umjesto kupovanja „zelenijih“ proizvoda, trebamo nastojati na što manje kupujemo i konzumiramo. Trebamo biti svjesniji naših stvarnih potreba i naučiti reći „ne“ nekom novom proizvodu. To je zato što se samom proizvodnjom troši mnogo energije, kao i odaganjem starih odbačenih proizvoda. Generalnim smanjenjem konsupcije smanjujemo i broj odpada, koji je glavni proizvođač drugog opasnog stakleničkog gasa – metana. Ironija je da je jedno od ključnih rješenja globalnog zagrijavanja, prelazak na skromniji život.

Kao primjer građanskog djelovanja potrebno je navesti pokret „Extinciton Rebellion“ u Velikoj Britaniji. Glavni cilj ovih masovnih protesta je vršenje pritiska na vladu, time što će se periodično blokirati saobraćaj, i time prouzrokovati ekonomsku štetu državi. Znajući da svaka vlada najviše pažnje posvećuje ekonomskom rastu, narod je pronašao način da skrene pažnju na relevantne probleme time što je oštetio ekonomiju vlastite države. Takvo nešto možda i nije izvedivo u Bosni i Hercegovini, gdje je sama politička struktura nestabilna, ali samo podizanje svijesti o klimatskoj krizi može imati veliki uticaj na političke stavove državi, kao i mnoga obećanja koja potencijalni kandidati nude.

Pored političkog djelovanja, emisije je moguće smanjiti i nekim svakodnevnim ličnim izborima. Kao prvo trebamo postati svjesni o vlastitoj potrošnji, kao i potrebama. Neka već poznata pravila su: korištenje LED sijalica, korištenje gradskog prevoza, izbjegavanje mesnih proizvoda itd. Ali ipak, najbolje što možemo učiniti je nastaviti istraživati, čitaiti i govoriti o toj temi. Svaki dan otkrivamo nova rješanja, pronalazimo mnoge alternative i bitno je ostati upoznat sa trenutnim stanjem svijeta. Jedina nezaobilazna činjenica je da povećana ekološka svijest treba postati dio našeg svakodnevnog života i da je to prvi korak ka rješavanju globalnog zagrijavanja kao i drugih srodnih problema današnjice.
Green Climate Fund
UNDP